Inicio > Activitats del grup, Camps d'observació > Crònica del camp d’observació del 01/10/2011

Crònica del camp d’observació del 01/10/2011

Domingo, 9 de octubre de 2011 aleix.puig Dejar un comentario Ir a comentarios

Finalment el dia 1 d’octubre ens vam trobar la Núria Franc, el David Marí i jo mateix, l’Aleix Puig, per anar a fer un camp d’observació des del Coll d’Estenalles, al parc natural de Sant Llorenç del Munt. La nit es preveia clara i així va ser, i ja tocava després d’unes quantes sortides fracassades. Podíem observar bé cap al zenit, i del NW al NE ja que l’horitzó Sud el nivell de pol·lució lumínica era important fins ben bé 50 – 60 graus. Vam començar l’observació pel comenta Garradd (de magnitud 8.0), que es trobava a la constel·lació d’Hèrcules. Amb els meus binocles no va ser difícil localitzar-lo a uns 10 graus per sobre d’alfa d’Ophiuchus. El cometa presentava un aspecte similar a un cúmul globular lleugerament allargat, amb una coma força difusa (de grau 2 ó 3) i una cua reduïda i dèbil. Seguidament vaig passejar-me per la M13, M92, M56 i el sistema doble Albireo mentre la Núria observava algun cúmul globular dels seus. Ja entrada la nit començava a sortir per l’est Júpiter, sempre majestuós, amb Ío i Europa molt juntets. Vam encarar-hi els telescopis i els binocles. Va ser el primer tast de Júpiter de la temporada, certament millorable tenint en compte els problemes d’humitat que tenia la Núria amb el seu telescopi. Amb els meus binocles vaig seguir el viatge per la M31, M34, M103 i el doble cluster de Perseu, per acabar amb les Plèiades que ja comencen a treure el cap, anunciant el cel d’hivern. Cap a la 1 de la matinada vam donar la nit per acabada ja que havíem subestimat el fred i la humitat de la nit, tot i els 30 graus que havia fet durant el dia. Al final va resultar una nit curta però ben aprofitada.

A continuació adjunto les observacions de la Núria:

  • 19:46  M27 nebulosa planetària a la constel·lació de Vulpècula, en buscant primer la constel·lació a ull nu vaig poder identificar també la constel·lació de Sagita. M27, al telescopi amb un ocular de 30mm  m’apareix com una taca grisa i difusa sense detalls destacables, si que puc apreciar la forma. M’entretinc a dibuixar el que veig, la nebulosa i les estrelles que l’envolten que puc apreciar.
  • 20:13  M57 nebulosa planetària a la constel·lació de Lyra ben diferent de l’anterior  amb un perfil ben delimitat, un  petit cercle al centre de l’ocular.
  • 21: 36  M92: cúmul globular d’Hèrcules: tot i que ja l’he observat i dibuixat més d’un cop hi vaig per relaxar-me i descansar una estona, és espectacular.
  • 22:25 Júpiter amb els quatre satèl·lits principals, aprecio les bandes, no és hora per veure la gran taca vermella. També ho dibuixo.

Equip:

- Núria: Telescopi catadiòptric 200mm f/10

- Aleix: Binocles Helios 20×110 f/4.7 FOV 2º42′

- David: CELESTRON NEXTAR 4 Maksutov de 102 mm f/13

Localització del cometa Garradd:

2011-10-01 dibuix cometa garradd

Júpiter:

Dibuix M27:

  1. daniel
    Lunes, 10 de octubre de 2011 a las 07:28 | #1

    Hola nois,

    M’alegro molt que us hagi anat bé el camp d’obsevació!! Ja tocava que el temps ens dones una treva, oi? Quina enveja… Bueno, ahir diumenge a la tarda/nit vaig estar observant una miqueta, per això de la enveja, jeje

    Fins aviat!

  1. Sin trackbacks aún.
Debes estar registrado para dejar un comentario.