Inicio > Activitats del grup, Camps d'observació > Camp d’observació a Àger, 16-juny-2012

Camp d’observació a Àger, 16-juny-2012

Martes, 26 de junio de 2012 daniferq Dejar un comentario Ir a comentarios

Camp d’observació a Àger del 16 de juny de 2012
Aquesta vegada hem fet un camp d’observació geològic i astronòmic ja que posats a fer kilòmetres vam pensar que podíem aprofitar el dia amb alguna altra activitat així que al matí (no de bon matí…) ens vam trobar un grup de debutants a Àger per fer una caminada i que en Xavier ens fes una explicació sobre la història geològica del Montsec i la vall d’Àger formats pels materials sedimentats al fons del primitiu mar pirinenc.
Vam fer una bona caminada escoltant les explicacions i observant la història que ens expliquen la serralada i les roques i que ens mostra el pas de l’era Secundària a la Terciària.
Al capvespre, havent muntant els telescopis, vam aprofitar per fer una petita reunió i començar a planificar algunes de les activitats de la propera temporada. (ja rebreu l’acta)
Finalment va ser l’hora d’alinear els telescopis i iniciar les observacions.
Hi havia qui feia fotos i qui visual. Èrem en Joan, l’Aleix, en Xavier, la Naomi, la Carme, la Mercè, en Jaume , el Manel i la Núria.
Coincidia la data amb el pas de l’asteroide 596 Sheila per davant del cúmul M80 a la constel•lació de Scorpius. Visualment era difícil d’apreciar, ( magnitud 12), en tot cas tant la Mercè com la Núria vam dibuixar el cúmul amb la intenció de repetir el dibuix i la observació passades dues o tres hores per veure si algun punt s’havia desplaçat, indicador del pas de l’asteroide, l’experiment no ens va donar resultat. Una observació d’aquestes característiques cal fer-la amb fotografia i visualment no ens en vam ensortir.
En Joan Fainé, com de costum, va fer un parell de fotos espectaculars una de la nebulosa de nortamèrica NGC 7000 i l’altra de M51 una galàxia espiral amb una “acompanyant” NGC 5195 que es pot apreciar la mar de bé a la seva foto. Els seus comentaris són aquests:

Hola todos.
Aquí os mando las dos fotos de Ager
La primera es la NGC700 nebulosa de Norteamérica está algo desplazada pues al no ser visible por el ocular no la centré muy bien , de todas maneras es muy grande y no creo que me quepa entera en el campo de la Reflex, es el resultado de 5 fotos de 600″ un total de 50minutos de exposición 6 flats y 5 darks.
La segunda es M51 11fotos de 600″ un total de exposición de 1hora 50minutos 7 flats y 6 darks las dos son procesadas con el programa DeepSkyStacher y ajustes de niveles con Photoshop. Bueno en cuanto al equipo todos ya lo conoceis.

En Manel Polanco ens explica el següent:

Jo aquesta vegada vaig estar de pega,
Vaig fer pràctiques de posta en estació i alineació: la montura va fer una patinada de 2 minuts (sort que els motors no es van cremar!!) quan estava millorant la posta en estació per la deriva per poder fer fotos de 10 minuts, ja que el cel prometia… Just quan ja havia corregit el primer eix d’alçada !!! (total 1,5-2h perdudes). Al segon intent, només vaig alinear la montura aprofitant les correccions anteriors.
L’autoguiat funcionava bastant bé: fotos de 6 minuts OK, però no les 10 minuts. Les traces d’estrelles en V indiquen correccions brusques (a pesar que la’gressivitat de correcció estava al 60%, baixeta !!!
Vaig programar 10 fotos de 6 minuts a M101 i només es van fer 2 fotos de 6 minuts i 1 foto de 3 minuts…. l’intervalòmetre wifi va fallar… interferència wifi, electromagnètica, radiomagnètica, humitat, piles, …. qui ho sap !!
Una altra vegada serà. Sort del companys, vam passar una bona estona i compartir una bona nit d’observació això no té preu !!!

En Xavier també va tenir problemes tècnics amb la càmera CCD, com diu en Manel Una altra vegada serà!

Naomi va fer visual encomanant-nos a tots el seu entusiasme.

Vet aquí un possible resum de la jornada:

Matí:

Quantes pedres amb història

que trepitgem com si res,

ignorants de tantes coses

que potser mai no sabrem.

Nit:

La terra porta homes, ciutats, boscos, feres i rius, nimfes i les altres divinitats del camp. Al damunt d’això figura la imatge del cel lluent i les constel·lacions: sis al batent de la dreta, sis al de l’esquerra.

Ovidi, Metamorfosis

  1. dani1
    Viernes, 10 de agosto de 2012 a las 10:56 | #1

    prova

  1. Sin trackbacks aún.
Debes estar registrado para dejar un comentario.