Inicio > Activitats del grup, Camps d'observació > Camp d’observació a TAGAMANENT, 11-agost-2012

Camp d’observació a TAGAMANENT, 11-agost-2012

Lunes, 27 de agosto de 2012 daniferq Dejar un comentario Ir a comentarios

Després de dies de preparació i decisió sobre el dia i lloc més adient per fer un Camp d’observació d’agost, tres membres del grup de Debutats vam decidir sortir el dissabte dia 11 a un aparcament proper a l’església de Santa Maria de Tagamanent. Es tracta d’una esplanada prou gran a resguard de Barcelona i amb un camp visual molt correcte en totes direccions. Vam plantar-hi l’instrumental i després de la posta de sol, tot esperant que es fes fosc, vam començar a comprovar que, tot i que el lloc es troba al cap d’una bona tirada de carretera estreta, amb trams on dos vehicles tindrien dificultats per creuar-se, es tracta d’un indret concorregut. Segurament la data, molt propera al màxim teòric de les Perseides, va tenir a veure, perquè durant tota la nit el transit de vehicles amb adults i infants va ser constant, i per tant la dificultat per adaptar els ulls a la foscor va estar present al llarg de tota la sessió, a causa dels fars blancs. El cel estava núvol al començar la nit. Poc a poc es va anar obrint, però en cap moment va arribar a estar completament negre, malgrat l’absència de lluna. El fet és que en direcció a Barcelona (al sud-oest) el camp visual útil començava com a mínim a 30º a causa de la contaminació lumínica accentuada per aquesta falta de transparència de l’aire. Tampoc s’arribava a veure amb claredat la Via Làctia. Amb tot vam observar tot el possible, amb M13 com a gran estrella de les nits en aquesta època de l’any. També vam fer un tomb per les galàxies de Canes Venatici, M51, M94 i M106 tot i  que amb dificultats pel poc contrast. Ho vam intentar amb les de l’Osa Major, M81 i M82, però va ser impossible. Més tard M31 a Andròmeda es va veure amb els prismàtics de l’Aleix sense dificultat.

Mentrestant en Dani va fotografiar M13, però només va aconseguir fer dues preses de 60” per la creixent nuvolositat, rematada amb una lleugera pluja amb fang inclòs que va donar per acabada la sessió cap a les dues tocades de la matinada. Val a dir que amb les dues preses, un cop processades, va treure una imatge més que bona.

En definitiva, una sessió no massa reeixida per tot plegat, però que com a mínim ens ha ensenyat un possible nou lloc d’observació per nits més netes i amb menys moviment. A més, qui va dir que aquesta és una afició còmoda?

 

  1. Sin comentarios aún.
  1. Sin trackbacks aún.
Debes estar registrado para dejar un comentario.